×

Fallout Dizisini Seyrettikten Sonra Hangi Fallout Oyununu Oynamalısınız? Oyuncular Web

Fallout Dizisini Seyrettikten Sonra Hangi Fallout Oyununu Oynamalısınız? Oyuncular Web

Fallout Dizisini Seyrettikten Sonra Hangi Fallout Oyununu Oynamalısınız? Oyuncular Web de

Fallout dizisi nihayet Amazon Prime aracılığıyla evlerimize konuk oldu malumunuz. İlk sezonun tüm bölümleri aynı anda yayınlandığı için kimimiz bir oturuşta bitirdi, kimimiz hemen bitmesin diye yavaş yavaş, sindire sindire izlemeye başladı. Ama dünya genelinde Fallout oyunlarına karşı ilginin bir anda tekrar yükselmiş olması bir şeyi kanıtlıyor ki diziyi izleyenler soluğu sevdikleri veya merak ettikleri Fallout oyunlarında alıyorlar.

Peki ya daha önce Fallout oyunu oynamamış olanlar ne yapacaklar? Sonuçta elimizde çok sayıda Fallout oyunu var: Fallout 1, Fallout 2, Fallout 3, Fallout: New Vegas, Fallout 4, Fallout 76. Hatta biraz daha farklı bir tür arayanlar için Fallout Tactics ve Fallout Shelter.

Bu listedeki tüm oyunların kendince artıları ve eksileri var, ama diziyi sevenlere dizideki olaylarla da bağlantısı olan ve güncelliğini kaybetmemiş oyunlar önermek gerekiyor ki eğer ilginizi çekerse diğer oyunlara da bakabilin.

En İyisiyle Başlayalım

Şimdi hiç vakit kaybetmeden size sevdiğiniz türlerden bağımsız olarak eğer Fallout dizisini seyredip de gaza geldiyseniz oynamanız gereken ilk Fallout oyununu söylüyorum. Bu isim elbette ki serinin en iyi oyunu kabul edilen Fallout: New Vegas.

Fallout: New Vegas sadece serinin en iyi oyunu olmakla kalmıyor, diziyle de en çok doğrudan bağlantısı olan oyun olduğunu söyleyebiliriz. RYO ustaları Obsidian tarafından 2010 yılında geliştirilen New Vegas’ın hikayesi Mojave Çölü’nde geçiyor. Oyunun büyük çoğunluğu merkez şehir Vegas olmak üzere Nevada’da geçerken, Kaliforniya gibi komşu eyaletlere de yolumuz düşüyor. TV dizisinde de yer alan Brotherhood of Steel ve New California Republic (NCR) gibi fraksiyonların yanı sıra Caesar’s Legion, Robert House, Independent New Vegas, Boomers, Followers of the Apocalypse, Great Khans gibi hikaye için önemli olan fraksiyonlar da bu oyunda çok önemli yer tutuyorlar.

Zaten Fallout dizisinin gelecek sezonlarında Vegas’ın çok kilit bir rol oynayacağı belli, ilk sezonun son bölümünde bunun net bir işaretini görmüştük. Dolayısıyla gelecek sezonlarda Fallout: New Vegas’ta olanları referans alan bir çok sahne görebiliriz, bunları kaçırmamak adına New Vegas oynamak çok iyi bir seçim. Dizi ile oyun arasında zaman çizelgesi bakımından sadece 15 yıl olması da çoğu olayın sıcaklığını koruması anlamına geliyor.

New Vegas önermemin bir diğer sebebi ise oyunun çıkış tarihine rağmen son derece güzel görünen, modern bir oyun olması. Çok iyi bir hikayesi var, görevlerin çoğu net biçimde akılda kalıcı ve etkileyici. Yoksa aslında Fallout serisine sağlam bir giriş yapmak için Fallout 1 ile başlamanızı da önerebilirdim ama oyunun eskiliği muhtemelen bir çok kişinin seriyle tam olarak bağ kuramamasına neden olur. Ayrıca New Vegas için birbirinden başarılı modlar bulunduğunu da hatırlatmak lazım.

Has RYO sevenler için Fallout 2

İkinci sırada önereceğim oyun retro oyunlara karşı soğuk olmayan, Fallout serisinin hem nereden nereye geldiğini görmek hem de bence serinin en iyi oyunlarından birini tecrübe etmek isteyenler için Fallout 2 olacak. Yeni oyunların aksine ilk iki Fallout oyunu izometrik perspektiften oynanan, tamamen sıra tabanlı rol yapma oyunlarıydı. Bu oyunlarda birçok kişiyle bolca diyaloga girecek, bolca yazı okuyacak, bolca da savaşacaksınız. Fallout 2 bunu zamanının koşullarına göre kusursuza yakın biçimde oyuncuya sunan oyunlardan biriydi.

Fallout 2’nin hikayesinin merkezinde su kıtlığı bulunuyor. Baş kahramanımız ilk oyunun sonunda sürgüne gönderilen karakterin doğrudan torunu olan Chosen One. Arroyo köyü artık su bulamaz hale gelince köyün lideri bize G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit – Cennet Bahçesi Yaratma Kiti) adlı cihazı bulup getirme görevi veriyor. Fallout 2’yi serinin gelecekteki oyunlarından ayıran en önemli özellik “ana görevi boşvereyim, tamamen yan görevlerle oyalanayım” diye düşünmenize çok da müsaade etmemesi. Çünkü ortada zamana karşı bir yarış, susuzluktan kırılan bir halk var. Ayrıca Fallout 2 zor bir oyun, savaşlar sırasında isabet yüzdelerinin gücünü sonuna kadar hissedeceğinize emin olabilirsiniz 🙂 Ama zorluklarına ve eski yapısına katlanabilirseniz Fallout evrenine dair çok önemli bilgiler ediniyorsunuz bu oyunda. Fallout 2’nin baş tasarımcısının Chris Avellone olduğunu da ekleyeyim.

Fallout 2’nin yazım ve seslendirme kalitesinden bir örnek görmek isterseniz aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm, özellikle de “The President of the United States” kısmını 🙂

Peki dizinin yapımcısı ne öneriyor?

Üçüncü sıradaki isim ise “yapımcının önerisine uymak isteyenler” için Fallout 3! Zamanının iyi oyunlarından biri olan Fallout 3, 2007 yılında Interplay’den Fallout’un haklarını alan Bethesda’nın elinden çıkan bir oyun. Amerika Birleşik Devletleri’nden geri kalan parçalardan biri olan Doğu Sahili’nde, Washington Metropol Bölgesi etrafında geçen oyun bizi 2277 yılına, yani New Vegas’tan 4, diziden 19 yıl öncesine götürüyor. Fallout 3’ün ana hikayesinin çok başarılı olduğunu söyleyebilirim, ayrıca verdiğimiz ahlaki kararların oyun dünyasına etkileri ve açık dünya hikaye anlatımı da bir hayli başarılıydı. İlk iki Fallout oyunu tamamen sıra tabanlı izometrik oyun olsalar da Bethesda Fallout 3 ile seriye gerçek zamanlı savaşları getirmiş, perspektifi de birinci ve üçüncü şahıs olarak değiştirmişti.

Dizinin yapımcısı Jonathan Nolan da Fallout 3 sevenlerden, hatta bir röportajında “Fallout 3 ömrümün bir yılını yedi” demişti. Bu hayranlık da aslında kendisini dizide Lucy’nin babasını bulmak için Vault’tan ayrılmasıyla gösteriyor çünkü Fallout 3’ün ana hikayesinde de aynı şekilde babamızın peşinde Capital Wasteland’e adım atıyorduk. Ama diziyle Fallout 3’ün benzerliği bu noktada sona eriyor ve ikisinin hikayesi çok farklı ilerliyor. Yine de dizinin başındaki doğumgünü partisi bile Fallout 3’ün açılışında 10. yaşgününü kutlayan karakterimize bir atıf olarak kabul edilebilir. Oynadığınıza asla pişman olmayacağınız oyunlardan biri de bu.

Oyunlarla arası olmayanları da unutmayalım

Son önerim ise oyunlarla pek arası olmayan casual kitleye hitap etsin madem: Fallout Shelter. Fallout Shelter’ın oyuncu sayısı dizinin ardından ciddi anlamda artış gösterdi, bunun da sebebi oyunun hem oynaması ücretsiz olması, hem de mobil çıkışlı olması. Bu oyunda sıfırdan bir Vault inşa ediyor, odaları dilediğiniz gibi oluşturuyor, Vault’a rollerine göre yeni vatandaşlar kabul ediyor, eğitiyor, onları Vault dışına maceralara gönderiyorsunuz. Müthiş casual bir deneyim sunan Fallout Shelter’da bir ana hikaye veya Fallout oyunlarında görmeye alıştığımız türden diyaloglar yok. Ama dizinin de gazıyla Fallout evreninde biraz zaman geçirmek isteyenler için fena bir tercih sayılmaz. Üstelik Bethesda dizinin başlıca karakterlerini de Legendary Dwellers adı altında Fallout Shelter’a ekledi. Lucy, The Ghoul, Maximus, Ma June ve Snake Oil Salesman’i de kurduğunuz Vault’ta misafir edebiliyorsunuz. Bu da diziyle hoş bir bağlantı kuruyor.

Bunlar dışında zaten az sayıda Fallout oyunu kalıyor geriye. Serinin tek kişilik en son oyunu Fallout 4 çoğu kişi tarafından kara keçi olarak görülse de, serinin en yeni ve modern oyunlarından biri olması yönüyle denenebilecek oyunlardan biri aslında. 25 Nisan’da yeni nesil güncellemesinin de yayınlanacağını düşünürsek Fallout 4’e de bir şans verebilirsiniz.

Bir zamanlar Fallout 76 önerenlere kötü gözle bakılırdı ama Bethesda oyunu sürekli olarak güncelleyerek bambaşka bir hale getirdi. Fallout serisinin çok oyuncu özelliklerine sahip olan tek oyunu olan Fallout 76’yı da çok oyunculu oyunları sevenlere artık rahatlıkla önerebiliyoruz.

Yorum gönder

You May Have Missed

Ataşehir Elektrikçi - Coin Yorum